لاپاراسکوپی فتق شکم یک روش جراحی کم تهاجمی است که برای درمان فتق شکم کاربرد دارد. درمان فتق شکم با روش لاپاراسکوپی موجب میشود که میزان عوارض در حین جراحی و پس از جراحی کاهش بیابد و دوران بهبودی سریعتر طی شود. با توجه به مزایای بسیاری که استفاده از لاپاراسکوپی در جراحی فتق شکم دارد در حال حاضر در اکثر بیمارستانها از این روش جهت انجام بسیاری از جراحیهای داخلی استفاده میشود.
لاپاراسکوپی فتق شکم
لاپاراسکوپی فتق شکم برخلاف جراحیهای کلاسیک که با ایجاد برشهای بزرگ در شکم ایجاد میشد تنها با ایجاد سه الی چهار برش کوچک در شکم انجام میشود. در این روش از وسیلهای به نام لاپاراسکوپ استفاده میشود. لاپاراسکوپ لولهای نازک است که یک سر آن به دوربین پزشکی متصل است و قادر است تصاویر داخل شکم را بزرگنمایی کند. جراحی با راهنمای تصاویری که از این دوربین به دست میآید با دقت بسیار بالایی انجام میشود.
لاپاراسکوپی فتق شکم چگونه انجام میشود؟
در ادامه مراحل جراحی فتق شکم با لاپاراسکوپ را برای شما ذکر خواهیم کرد.
- جراحی لاپاراسکوپی فتق شکم با بیهوشی عمومی انجام میشود بنابراین بیمار در طی عمل هیچ گونه درد و ناراحتی را حس نخواهد کرد.
- پس از بیهوشی سه الی چهار برش کوچک در اطراف فتق ایجاد میشود. اندازهی برشها بسیار کوچک و در حدود ۱ الی ۲ سانتیمتر است.
- از طریق یکی از برشها، دستگاه لاپاراسکوپ وارد ناحیهی شکم میشود. سایر ابزار جراحی از طریق باقی برشها وارد شکم میشود.
- سپس با گاز دی اکسید کربن شکم باد میشود تا فضای لازم برای جراحی ایجاد شود.
- در مرحلهی بعد فتق ایجاد شده به موقعیت طبیعی خود بازگردانده میشود. ممکن است قسمت ضعیف شدهی دیوارهی شکم توسط قطعات تور مانند به نام مش (این قطعلت از پلیمرهای مصنوعی ساخته شدهاند) تقویت شوند تا از عود فتق جلوگیری شود.
- در نهایت ابزار جراحی، دستگاه لاپاراسکوپ از شکم خارج میشوند. برشها پانسمان میشود و جراحی به پایان میرسد.
مزایای برداشتن فتق شکم با لاپاراسکوپی
جراحی فتق شکم با روش لاپاراسکوپی مزایای بسیاری دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- کاهش میزان عفونت پس از جراحی
- کوچک بودن اندازهی برشها
- کاهش زمان جراحی
- کوتاه شدن دورهی نقاهت پس از جراحی
- درد کمتر پس از جراحی
عوارض لاپاراسکوپی فتق شکم
جراحی لاپاراسکوپی فتق شکم یک روش کم تهاجم است که عوارض اندکی به همراه دارد. با این حال مانند هر روش جراحی ممکن است تعدادی از بیماران با عوارض پس از جراحی روبرو شوند. برخی از عوارض پس از جراحی لاپاراسکوپی فتق شکم عبارتند از:
- واکنش نسبت به داروهای بیهوشی
- احتممال ایجاد عفونت
- عود فتق
- خونریزی
- آسیب به اندامهای شکم مانند روده، مثانه و عروق خونی
- لخته شدن خون در پا و یا ریه
- آمبولی
- آمفیزم
در صورتی که جراحی توسط یک پزشک متخصص و باتجربه انجام شود میزان عوارض جراحی به ندرت ایجاد میشود.
نکات ضروری قبل از لاپاراسکوپی فتق شکم
دستورالعملهایی که لازم است پیش از جراحی لاپاراسکوپی فتق شکم انجام شود از طریق جراح به شما اطلاع داده میشود. به طور کلی آمادگیهای ضروری پیش از جراحی لاپاراسکوپی فتق شکم عبارتند از:
- حداقل از ۸ ساعت پیش از جراحی از خوردن و آشامیدن هرگونه مادهی غذایی پرهیز نمائید.
- در صورتی که داروی خاصی مصرف مینمائید پیش از جراحی به پزشک خود اططلاع دهید و دستورالعمل های مصرف دارو را از جراح دریافت نمائید.
- در صورتی که سیگاری هستید باید پیش از جراحی سیگار کشیدن را متوقف نمائید و تا زمان بهبودی کامل سیگار نکشید.
- از ۴۸ ساعت پیش از جراحی، نوشیدنیهای الکلی مصرف نکنید.
اگر پزشک قادر به لاپاراسکوپی فتق شکم نباشد چه روشی در نظر میگیرد؟
با اینکه روش لاپاراسکوپی فتق شکم دارای مزایای بسیاری نسبت به روش جراحی باز است اما در صورتی که جراحی فتق شکم به روش لاپاراسکوپی امکان پذیر نباشد پزشک از روش جراحی باز استفاده مینماید. نکاتی که در انتخاب روش جراحی باز و یا لاپاراسکوپی فتق شکم تاثیر گذار میباشند عبارتند از:
- عامل ایجاد فتق
- اندازهی فتق
- محل قرار گرفتن فتق
- وضعیت جسمی بیمار
روش جراحی باز فتق شکم برای برخی بیماران گزینهی بهتری است بنابراین در انتخاب روش جراحی فتق شکم باید به نظر جراح خود توجه نمائید.
سوالات متداول
خیر. جراحی لاپاراسکوپی فتق شکم یک روش جراحی سرپایی است که احتیاجی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. اکثر بیماران چند ساعت پس از پایان جراحی میتوانند به منزل بازگردند تا دوران نقاهت را در منزل سپری نمایند.
به طور کلی اکثر بیماران پس از ۱ هفته میتوانند فعالیتهای روزمره را شروع کنند و به محل کار خود بازگردند. اما لازم است از انجام فعالیتهای شدید، بلند کردن اجسام سنگین خودداری نمایند. حداقل تا ۸ هفته نباید هیچ گونه وسیلهی سنگین را بلند کنید.
خیر. میزان درد پس از جراحی لاپاراسکوپی فتق شکم معمولا خفیف است. در چند روز اول پس از جراحی با استفاده از داروهای مسکن میتوانید شدت درد را کنترل نمائید. پس از چند روز، میزان درد به تدریج کاهش مییابد و احتیاجی به مصرف داروهای مسکن نمیباشد.