لوگو دکتر سید مهدی جلالی
بازگشت وزن بعد از اسلیو معده

بازگشت وزن پس از جراحی اسلیو معده

جراحی اسلیو معده یکی از روش‌های موثر جهت درمان چاقی می‌باشد که طرفداران بسیاری نیز دارد. پس از جراحی اسلیو ۵۰ تا ۸۰ درصد اضافه وزن بدن کاسته می‌شود. (اکثر بیماران ۷۰ درصد وزن اضافی بدن را طی ۱۸ تا ۲۴ ماه اول پس از جراحی از دست می‌دهند). این روش جایگزین مناسبی برای بای پس معده و یا بالون معده می‌باشد و اثرات حاصل از این روش نسبت به سایر روش‌ها پایدارتر می‌باشد.
با اینکه روش اسلیو برای بسیاری از افرادی که تحت این جراحی قرار گرفته‌اند نتایج مثبت و موثری داشته است اما برخی از بیماران پس از مدتی دوباره به وزن سابق باز می‌گردند. بازگشت وزن پس از اسلیو یک موضوع چالش برانگیز می‌باشد که علت آن و راه‌های مقابله با آن در ادامه‌ی این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد.

افزایش وزن بعد از اسلیو معده

بازگشت وزن پس از جراحی اسلیو معده

معمولا افرادی که شاخص توده بدنی آنها بالاست کاندید مناسبی برای این عمل هستند. این افراد دچار اضافه وزن هستند و بر مبنای محاسبه BMI تشخیص لزوم جراحی را معیین می کند. با اینکه بازگشت وزن پس از جراحی وجود دارد اما در اکثر موارد این افزایش وزن موقتی بوده و به میزان اندکی می‌باشد، این وضعیت جای نگرانی ندارد و در برخی از بیماران گزارش شده است.
اما در ۳۰ درصد از بیمارانی که تحت جراحی اسلیو معده قرار گرفته‌اند ظرف ۱۸ ماه تا ۶ سال پس از جراحی ممکن است بازگشت وزن دائمی ایجاد شود. این افزایش وزن ممکن است شامل مقدار کمی از کاهش وزن اولیه را شامل شود اما در برخی بیماران کل وزنی که بیمار طی چند ماه اولیه از دست داده بود را مجدد به دست می‌آورد.
دلایل متعددی در بازگشت وزن پس از جراحی اسلیو دخیل هستند که برخی از آنها عبارتند از:

پرخوری‌های استرسی

عادت های غذایی که فرد در گذشته داشته است به سختی از بین می‌رود، بسیاری از افراد از غذا خوردن به عنوان مکانیسمی جهت مقابله با استرس و مشکلات عاطفی استفاده می‌نمایند. جراحی اسلیو می‌تواند توانایی غذا خوردن در یک وعده و کالری دریافتی را کاهش دهد و با کاهش ترشح هورمون‌های گرسنگی احساس سیری زودرس برای بیمار ایجاد نماید اما استرس‌ها و یا دیگر مشکلاتی که منجر به پرخوری می‌شود همچنان در بیماران باقی می‌ماند.

راهکار مناسب برای این افراد

افرادی که دچار پرخوری استرسی یا عصبی هستند جهت برطرف کردن این مشکلات باید به مشاور و روانپزشک مراجعه نمایند زیرا حتی در صورتی که جراحی اسلیو را انجام دهند و دچار کاهش وزن اولیه شوند ممکن است طی چند ماه دوباره به وزن سابق بازگردند.

خاصیت ارتجاعی معده


با اسلیو ، حجم کلی معده را کاهش می‌دهد اما دیواره‌ی معده دارای خاصیت ارتجاعی است و قادر است با افزایش حجم غذای دریافتی کشیده شود و جهت دریافت حجم غذای بیشتر سازگار شود.

راهکار مناسب برای این افراد

  • اگر این جراحی را انجام داده‌اید لازم است که حجم غذای مصرفی خود را نسبت به گذشته بسیار کاهش دهید.
  • همراه غذا آب ننوشید (از ۳۰ دقیقه قبل تا ۳۰ دقیقه پس از غذا از نوشیدن مایعات خودداری نمائید)
  • رژیم غذایی سالم و متناسب با خود را بعد از جراحی را دنبال نمائید. (از راهنمای‌های یک مشاور تغذیه می‌توانید بهره‌مند شوید)
  • از خوردن میان وعده‌های پرکالری در بین وعده‌های غذای اصلی خودداری نمائید.

عدم ورزش و تحرک بدنی

افرادی که پیش از جراحی تحرک اندکی داشته‌اند و هیچ گونه تمرینات ورزشی را دنبال نمی‌کردند پس از جراحی اسلیو معده با دنبال کردن همان سبک زندگی ممکن است دچار بازگشت وزن شوند.

راهکار مناسب برای این افراد

دنبال کردن یک برنامه‌ی ورزشی بهترین شیوه‌ی درمانی جهت کاهش وزن می‌باشد. بر اساس تحقیقات افرادی که پس از جراحی اسلیو یک برنامه‌ی ورزشی منظم را دنبال کرده‌اند نسب به سایر افراد سریعتر به وزن نرمال دست یافته‌اند و توانسته‌اند این وزن را حفظ نمایند. ممکن است لازم باشد تمرینات یا ورزشی سخت‌تر یا مقاومتی را در برنامه روزانه خود بگنجانید، جهت دریافت برنامه ورزشی مناسب خود از یک مربی ورزشی باتجربه کمک بگیرید تا به نتایج دلخواه دست پیدا نمائید.

صحبت پایانی

کاهش وزن به خصوص برای افرادی که سال‌ها درگیر چاقی و اضافه وزن بوده‌اند فرآیندی زمان بر و سخت می‌باشد، افرادی که تحت عمل اسلیو معده قرار گرفته‌اند باید بدانند که جراحی چاقی به تنهایی نمی‌تواند منجر به کاهش وزن آنها شود و اگر طی چند ماه اول به دلیل محدودیت‌های غذایی دچار کاهش وزن شده‌اند ممکن است پس از پایان دوران نقاهت با از سر گرفتن رژیم غذایی پیش از جراحی و سبک زندگی قبلی به همان وزن سابق بازگردند و یا اینکه افزایش وزن چشمگیری داشته باشند، بنابراین لازم است پس از جراحی اسلیو تحت نظر یک مشاوره تغذیه و مربی ورزشی قرار داشته باشند (در صورتی که مبتلا به پرخوری عصبی هستید حضور یک مشاور و روانپزشک نیز در این تیم لازم می‌باشد). با تغییر سبک زندگی، کاهش حجم غذا، استفاده از مواد غذایی سالم، انجام تمرینات مستمر ورزشی و همراهی یک مشاور می‌توانید ظرف ۲ سال به وزن ایده‌آل دست بیابید و وزن خود را در محدوده‌ی نرمال حفظ نمائید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *