چاقی یک بحران بزرگ در کشور ما است. چندین بیماری مرتبط با چاقی وجود دارد که گاها بسیار خطرناک و مرگ آفرین است. این شرایط اغلب منجر به کاهش کیفیت سلامت و زندگی افراد مبتلا می شود. در زیر لیستی از شرایط مرتبط با چاقی را مشاهده خواهید کرد. مهم است که با پزشک خود در مورد این شرایط صحبت کنید.
چاقی چیست؟
چاقی وضعیتی است که در آن فرد دارای مقدار مضر چربی بدن یا توزیع ناسالم چربی بدن است. خطر ابتلا به چندین عارضه جدی سلامتی را افزایش می دهد. چربی اضافی بدن به استخوان ها و اندام ها فشار وارد می کند. همچنین باعث تغییرات پیچیده در هورمون ها و متابولیسم و افزایش التهاب در بدن می شود.
افراد چاق دارای شاخص توده بدنی (BMI) 30 یا بالاتر هستند. شما می توانید BMI خود را با استفاده از یک ماشین حساب آنلاین محاسبه کنید. فقط باید قد و وزن خود را بدانید.
داشتن یک عامل خطر مانند چاقی به این معنی نیست که شما به مشکلات سلامتی زیر مبتلا خواهید شد. اما شانس شما را برای ایجاد یک یا چند مورد از آن ها افزایش می دهد. در اینجا تعدادی از خطر چاقی برای سلامتی را در اختیارتان قرار می دهیم.
چاقی چگونه طبقه بندی می شود؟
کلاس های زیر منبع مطمئن برای بزرگسالانی که حداقل ۲۰ سال سن دارند استفاده می شود:
کلاس BMI
۱۸.۵ یا کمتر از وزن
۱۸.۵ تا <25.0 وزن “عادی”.
۲۵.۰ تا <30.0 اضافه وزن
۳۰.۰ تا <35.0 چاقی کلاس ۱
۳۵.۰ تا <40.0 چاقی کلاس ۲
چاقی ۴۰.۰ یا بالاتر از کلاس ۳ (همچنین به عنوان چاقی مرضی، شدید یا شدید شناخته می شود)
چه چیزی باعث چاقی می شود؟
خوردن کالری بیشتر از آنچه در فعالیت های روزانه و ورزش می سوزانید- به صورت طولانی مدت – می تواند منجر به چاقی شود. با گذشت زمان، این کالری های اضافی اضافه می شوند و باعث افزایش وزن می شوند.
اما این همیشه فقط به کالری دریافتی و دریافت کالری یا داشتن یک سبک زندگی بی تحرک نیست. در حالی که اینها در واقع دلایل چاقی هستند، برخی از علل را نمی توانید کنترل کنید.
علل خاص رایج چاقی عبارتند از:
ژنتیک، که می تواند بر نحوه پردازش غذا به انرژی و نحوه ذخیره چربی توسط بدن شما تأثیر بگذارد
افزایش سن، که می تواند منجر به توده عضلانی کمتر و سرعت متابولیسم کندتر شود و افزایش وزن را آسان تر کند
به اندازه کافی نخوابید، که می تواند منجر به تغییرات هورمونی شود که باعث می شود احساس گرسنگی کنید و هوس خوردن غذاهای پرکالری کنید.
بارداری، زیرا کاهش وزن در دوران بارداری ممکن است دشوار باشد و در نهایت منجر به چاقی شود
برخی از شرایط سلامتی نیز می تواند منجر به افزایش وزن شود که ممکن است منجر به چاقی شود. این شامل:
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، وضعیتی که باعث عدم تعادل هورمون های تولید مثل زنانه می شود.
سندرم پرادر ویلی، یک بیماری نادر که در بدو تولد وجود دارد و باعث گرسنگی بیش از حد می شود
بیماری های که افراد چاق به آن مبتلا می شوند؟
در ادامه برخی از شاخص ترین بیماری های که بر اثر چاقی ممکن است پدید آید را ذکر خواهیم کرد.
ابتلا به انواع سرطان
از آنجایی که سرطان یک بیماری واحد نیست، ارتباط بین چاقی و سرطان به اندازه سایر بیماری ها مانند بیماری قلبی و سکته واضح نیست. با این حال، چاقی می تواند خطر ابتلا به سرطان های خاصی از جمله سرطان سینه، روده بزرگ، کیسه صفرا، پانکراس، کلیه و پروستات و همچنین سرطان رحم، دهانه رحم، آندومتر و تخمدان را افزایش دهد.
سرطان شامل رشد کنترل نشده سلول های غیر طبیعی است که از بافت های طبیعی جهش یافته اند. این سلولها از عملکرد طبیعی اندامهای حیاتی جلوگیری میکنند و به سیستمهای ضروری آسیب میرسانند. مطالعات اخیر نشان میدهد که افرادی با BMI بیش از ۴۰ (چاقی شدید) میزان مرگ و میر ناشی از سرطان در مردان ۵۲ درصد بیشتر و برای زنان ۶۲ درصد بیشتر است. نرخ برای مردان و زنان با وزن طبیعی. هم در مردان و هم در زنان، BMI بالاتر با نرخ بالاتر مرگ و میر ناشی از سرطان های مری، کولون و رکتوم، کبد، کیسه صفرا، پانکراس و کلیه مرتبط است. همین روند در مورد سرطانهای معده و پروستات در مردان و سرطانهای سینه، رحم، دهانه رحم و تخمدان در زنان نیز صدق میکند. تقریباً نیمی از زنان یائسه با تشخیص سرطان سینه دارای BMI بیشتر از ۲۹ هستند. یک مطالعه نشان میدهد که (مطالعه سلامت پرستاران) زنانی که از ۱۸ سالگی تا میانسالی بیش از ۲۰ پوند اضافه وزن دارند، در مقایسه با زنانی که وزن آنها ثابت مانده است، خطر ابتلا به سرطان سینه را دو برابر می کند.
دیابت
دیابت یک بیماری مادام العمر است که با سطوح بالای قند در خون مشخص می شود. این می تواند ناشی از انسولین بسیار کم (هورمونی که توسط پانکراس برای تنظیم قند خون تولید می شود)، مقاومت به انسولین یا هر دو ایجاد شود. در میان افرادی که دیابت نوع ۲ (غیر وابسته به انسولین) تشخیص داده شده است، ۶۷ درصد دارای BMI بیشتر از ۲۷ و ۴۶ درصد دارای BMI بیشتر از ۳۰ هستند. تقریباً ۱۷ میلیون نفر در ایالات متحده به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند که بیش از ۹۰ درصد را تشکیل می دهد. از موارد دیابت ۲۰ میلیون نفر دیگر تحمل گلوکز را مختل کرده اند، که گاهی اوقات پیش دیابت نامیده می شود، که یک عامل خطر قوی برای ابتلا به دیابت در مراحل بعدی زندگی است. تخمین زده می شود که ۷۰ درصد از خطر دیابت در ایالات متحده را می توان به اضافه وزن نسبت داد.
بیماری کیسه صفرا
بیماری کیسه صفرا شامل التهاب، عفونت، سنگ یا انسداد کیسه صفرا است.
کیسه صفرا وظیفه ذخیره ماده ای به نام صفرا و انتقال آن به روده کوچک در طول هضم را بر عهده دارد. صفرا به هضم چربی ها کمک می کند.
چاقی خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد. سنگ کیسه صفرا زمانی اتفاق می افتد که صفرا در کیسه صفرا جمع شده و سخت می شود. افراد چاق ممکن است سطوح بالاتری از کلسترول در صفرا داشته باشند یا کیسه صفرا بزرگی داشته باشند که به خوبی کار نمی کنند، که می تواند منجر به سنگ کیسه صفرا شود. سنگ کیسه صفرا ممکن است دردناک باشد و نیاز به جراحی داشته باشد.
خوردن یک رژیم غذایی سرشار از فیبر و چربی های سالم ممکن است به جلوگیری از سنگ کیسه صفرا کمک کند. اجتناب از غلات تصفیه شده مانند برنج سفید، نان و ماکارونی نیز می تواند کمک کننده باشد.
بیشتر بخوانید: عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا چگونه است؟
بیماری قلبی
بیماری قلبی هر اختلالی است که بر توانایی قلب برای عملکرد طبیعی تأثیر می گذارد. شایع ترین علت بیماری قلبی باریک شدن یا انسداد عروق کرونر است که خونرسانی به قلب می کند.
کلسترول بالا
اختلالات لیپید زمانی اتفاق می افتد که شما مواد چرب اضافی در خون خود دارید. این مواد شامل کلسترول و تری گلیسیرید هستند. داشتن یک اختلال چربی باعث می شود احتمال ابتلا به تصلب شرایین و بیماری قلبی بیشتر شود. شیوع کلسترول خون بالا (بیش از ۲۴۰ میلی گرم در دسی لیتر) در بزرگسالان دارای اضافه وزن در ایالات متحده ۱۹.۱ درصد برای مردان با BMI بیشتر از ۲۵ و کمتر از ۲۷ است. ۲۱.۶ درصد برای مردان با BMI بیشتر از ۲۷ و کمتر از ۳۰. ۳۰.۵ درصد برای زنان با BMI بیشتر از ۲۵ و کمتر از ۲۷. و ۲۹.۶ درصد برای زنان با BMI بیشتر از ۲۷ و کمتر از ۳۰.
فشار خون بالا
فشار خون بر حسب میلی متر جیوه (میلی متر جیوه) اندازه گیری می شود. فشار خون بالا (فشار خون بالا) زمانی است که فشار خون شما مرتباً از ۱۴۰/۹۰ میلیمتر جیوه بالاتر میرود. از هر ۵ بزرگسال در ایالات متحده، حدود ۱ نفر فشار خون بالا دارد. فشار خون بالا در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد. علاوه بر این، آمریکایی های آفریقایی تبار تقریباً دو برابر بیشتر از قفقازی ها تحت تأثیر قرار می گیرند. شیوع فشار خون بالا در بزرگسالان آمریکایی دارای اضافه وزن ۲۲.۱ درصد برای مردان با BMI بیشتر از ۲۵ و کمتر از ۲۷ است. ۲۷.۰ درصد برای مردان با BMI بیشتر از ۲۷ و کمتر از ۳۰. ۲۷.۷ درصد برای زنان با BMI بیشتر از ۲۵ و کمتر از ۲۷. و ۳۲.۷ درصد برای زنان با BMI بیشتر از ۲۷ و کمتر از ۳۰.
بیشتر بدانید: عمل اسلیو معده چگونه انجام میشود؟
افسردگی روانی
افسردگی را می توان به صورت احساس غمگینی، آبی، ناراحتی، بدبختی، یا غمگینی توصیف کرد. بسیاری از ما در دورههای زمانی کوتاهی این احساس را داریم. افسردگی بالینی واقعی یک اختلال خلقی است که در آن احساس غم و اندوه، از دست دادن، عصبانیت یا ناامیدی در زندگی روزمره برای مدت طولانی مداخله می کند.
آپنه خواب
آپنه خواب وضعیتی است که با اپیزودهای قطع تنفس در طول خواب مشخص می شود.
سکته مغزی
سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که رگ خونی (شریان) که خونرسانی به مغز می کند، ترکیده یا توسط یک لخته خون مسدود شود. در عرض چند دقیقه، سلول های عصبی در آن ناحیه از مغز آسیب می بینند و ممکن است ظرف چند ساعت بمیرند. در نتیجه، بخشی از بدن که توسط بخش آسیب دیده مغز کنترل می شود، نمی تواند به درستی عمل کند.
بیماری کبد
افراد چاق ممکن است به یک بیماری کبدی معروف به بیماری کبد چرب یا استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) مبتلا شوند. این زمانی اتفاق می افتد که چربی اضافی در کبد جمع شود. چربی اضافی می تواند به کبد آسیب برساند یا باعث رشد بافت اسکار شود که به عنوان سیروز شناخته می شود.
بیماری کبد چرب معمولاً هیچ علامتی ندارد، اما در نهایت می تواند منجر به نارسایی کبد شود. تنها راه برای معکوس کردن یا مدیریت بیماری کاهش وزن، ورزش و اجتناب از نوشیدن الکل است.
چگونه ریسک ابتلا به این بیماری ها را کاهش داده می شود؟
کاهش ۵ درصد از وزن بدن می تواند خطر ابتلا به چندین مورد از این بیماری ها از جمله بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.
ترکیبی از رژیم غذایی و ورزش می تواند به کاهش وزن به آرامی در طول زمان کمک کند. نیازی به ایجاد تغییرات اساسی در سبک زندگی خود نیست. نکته کلیدی این است که ثابت قدم باشید و به انتخاب های سالم ادامه دهید.
برای ورزش، حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط را هدف قرار دهید. این می تواند شامل یک پیاده روی سریع باشد – فقط ۳۰ دقیقه پیاده روی در روز به شما در رسیدن به این هدف کمک می کند. هنگامی که به آن دست یافتید، سعی کنید ورزش خود را به ۳۰۰ دقیقه در هفته افزایش دهید.
در نتیجه
با درمان چاقی از طریق راه های مختلفی از جمله رژیم درمانی و مشاوره تغذیه و هم چنین انجام هر گونه جراحی های لاغری می توان محافظت خوبی از سلامتی به ارمغان آورد.