لوگو دکتر سید مهدی جلالی
كيسه صفرا چیست

کیسه صفرا

کیسه صفرا یک اندام کوچک گلابی شکل است که در زیر کبد قرار دارد و صفرا را ذخیره و آزاد می کند. صفرا مایعی است که از کبد تولید می شود و به هضم چربی های موجود در غذایی که می خورید کمک می کند.

کیسه صفرا در قسمت سمت راست بالای شکم قرار دارد و درست زیر کبد می نشیند.

عملکرد کیسه صفرا چیست؟

کیسه صفرا بخشی از سیستم گوارش است. وظیفه اصلی آن ذخیره صفرا است. صفرا به دستگاه گوارش کمک می کند تا چربی ها را تجزیه کند همچنین صفرا ترکیبی از کلسترول، بیلی روبین و نمک های صفراوی است.

مشکلات رایجی که بر کیسه صفرا تأثیر می گذارد چیست؟

شرایط متعددی می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در کیسه صفرا شود. شایع ترین بیماری سنگ کیسه صفرا است. سنگ های صفراوی معمولاً بی ضرر هستند اما گاهی اوقات می توانند منجر به بیماری شوند. مشکلات کیسه صفرا عبارتند از:

سنگ کیسه صفرا: سنگ کیسه صفرا اجسامی مانند سنگریزه ساخته شده از مواد صفراوی هستند که در کیسه صفرا یا مجاری صفراوی ایجاد می شوند. آن ها می توانند به ریز دانه های شن تا به بزرگی توپ گلف باشند و معمولا بی ضرر هستند اما می توانند باعث درد، حالت تهوع یا التهاب شوند.

کوله سیستیت: کوله سیستیت التهاب کیسه صفرا است. زمانی که سنگ کیسه صفرا مانع خروج صفرا از کیسه صفرا می شود، این اتفاق می افتد. کوله سیستیت باعث تب و درد می شود و معمولاً نیاز به جراحی دارد.

پانکراتیت سنگ کیسه صفرا: پانکراتیت سنگ کیسه صفرا التهاب پانکراس است. زمانی اتفاق می افتد که سنگ کیسه صفرا از مجرای صفراوی مشترک عبور می کند و مجرای پانکراس را در یک نقطه مشترک درست قبل از تخلیه به روده کوچک مسدود می کند.

سرطان کیسه صفرا: سرطان کیسه صفرا به ندرت اتفاق می افتد. ممکن است در قسمت فوقانی و سمت راست شکم احساس درد کنید. اما احتمال بروز این درد به دلیل شرایط دیگر بسیار بیشتر است.

علائم و نشانه های مشکلات کیسه صفرا چیست؟

علائم مشکلات کیسه صفرا متفاوت است. برخی از افراد سنگ کیسه صفرا را احساس نمی کنند یا حتی نمی دانند که آن را دارند. اما اگر سنگ های صفراوی جریان صفرا را مسدود کنند، می توانند بر کیسه صفرا یا پانکراس تأثیر بگذارند. ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

  • درد بالای سمت راست شکم
  • درد در قسمت بالایی شکم
  • درد سمت راست بالای شکم که به شانه راست یا پشت تیر می کشد.
  • درد بعد از خوردن غذای چرب
  • زردی (زردی پوست و سفیدی چشم)
  • تهوع و استفراغ
  • تب
  • لرز
  • مدفوع قهوه ای روشن یا مدفوع با رنگ روشن

مشکلات کیسه صفرا چگونه درمان می شوند؟

اکثر مشکلات کیسه صفرا با برداشتن کیسه صفرا درمان می شوند. جراحی برای برداشتن کیسه صفرا کوله سیستکتومی نامیده می شود. کیسه صفرا یک اندام ضروری نیست. این بدان معناست که فرد می تواند بدون کیسه صفرا یک زندگی عادی داشته باشد. زمانی که جراح کیسه صفرای بیمار را برمی دارد، صفرا به جای این که ابتدا در کیسه صفرا ذخیره شود، مستقیماً از مجاری صفراوی خارج می شود و به دستگاه گوارش می ریزد.

جراحان می توانند کوله سیستکتومی را به سه روش انجام دهند:

کوله سیستکتومی باز: با جراحی باز، جراح از طریق یک برش بزرگ عمل می کند. اگر کیسه صفرا به شدت ملتهب یا زخم شده باشد، جراح ممکن است کوله سیستکتومی باز انجام دهد.

کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی: با جراحی لاپاراسکوپی، جراح از طریق چند برش کوچک عمل می کند. جراحی لاپاراسکوپی به طور کلی منجر به بهبودی سریع‌تر، درد کمتر و زخم‌های کوچک‌تر می‌شود. در بیشتر موارد کوله سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی انجام می شود.

کوله سیستکتومی رباتیک: این روش جدیدتر است و در تعداد کمی از مراکز موجود است.

سوالات متداول

در این بخش به برخی از سوال های مهم درباره کیسه صفرا که شاید برای شما مخاطبین عزیز ایجاد شده باشد می پردزایم:

خلاصه

برای رفع هر گونه عارضه ناشی از کیسه صفرا بهتر است از متخصص جراحی عمومی کمک بگیرید ت با دقت و دانش بسیار بالای خود بتواند از سلامتی تان محافظت کند.

منابع:

  1. https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-gallbladder
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/body/21690-gallbladder#:~:text=Your%20gallbladder%20is%20a%20small%2C%20pear%2Dshaped%20organ%20in%20your,objects%20made%20from%20bile%20material
مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *