بر اساس عوارض جانبی که بیماران پس از جراحی اسلیو معده گزارش میکنند، یبوست یکی از مواردی است که موجب آزار بیماران طی دوران نقاهت میشود. میتوان گفت یبوست یکی از شایعترین عوارض پس از جراحی اسلیو معده میباشد. طی جراحی اسلیو بخشی از معده برای همیشه برداشته میشود تا با کاهش ظرفیت معده و حجم غذای مصرفی، افرادی که دچار چاقی بیش از حد هستند بتوانند به وزن نرمال و سلامتی دست پیدا کنند.
یبوست پس از اسلیو معده
یبوست به شرایطی اطلاق میشود که در طی یک هفته فرد کمتر از سه بار اجابت مزاج داشته باشد. یبوست معمولاً با مدفوع سفت، گرفتگی و گاز معده همراه است. سایر علایم یبوست عبارتند از:
- احتیاج به زور زدن در هنگام عمل دفع
- احساس درد در شکم و یا رکتوم
- مدفوع سفت و خشک
- عدم تخلیه کامل روده پس از عمل دفع
علل یبوست پس از جراحی اسلیو معده
دلایل بسیاری وجود دارد که منجر به ایجاد یبوست پس از جراحی اسلیو معده میشود. بر اساس تحقیقات حدود ۲۵ درصد بیماران قبل از جراحی دچار یبوست بودهاند، در واقع دلایلی که منجر به اضافه وزن و چاقی شدهاند مانند: عادات غذایی نامناسب، عدم تحرک کافی و سبک زندگی ناسالم، همگی میتوانند به عنوان عاملی برای یبوست در نظر گرفته شوند.
نکتهی بعدی که باید پیش از جراحی اسلیو معده در نظر گرفته شود سلامت روده میباشد. پیش از جراحی باید بیماران تحت آموزشهای لازم جهت پیشگیری از یبوست قرار بگیرند.
به طور کلی دلایل اصلی که میتواند منجر به یبوست پس از جراحی اسلیو معده شوند عبارتند از:
کاهش ظرفیت معده
پس از جراحی اسلیو، بیماران باید تا چندین هفته غذاهای مایع در مقادیر اندک مصرف نمایند و سپس به صورت تدریجی میتوانند غذاهای نرم را شروع نمایند. در این شرایط که غذای زیادی وارد معده نمیشود و احتیاج به دفع مواد کاهش مییابد، یبوست میتواند ایجاد شود.
کاهش فیبر مصرفی
همان طور که اشاره شد رژیم غذایی پس از اسلیو در هفتههای اول شامل مایعات میباشد، این رژیم غذایی معمولاً فیبر اندکی دارد، فیبر موجی افزایش حجم مدفوع شده و سرعت حرکت مدفوع در معده را افزایش میدهد، کاهش مصرف آن میتواند منجر به یبوست در بیماران شود، به یاد داشته باشید که در کنار مصرف مواد غذایی حاوی فیبر باید به میزان کافی نیز آب مصرف نمائید.
کم آبی بدن
با کاهش ظرفیت معده، میزان مایعاتی که میتوانید طی هر وعده غذایی مصرف نمائید نیز کاهش مییابد، کم آبی بدن پس از جراحی اسلیو یکی از عوارضی است که ممکن است آسیبهای فراوانی را ایجاد نماید که یکی از عوارض آن یبوست میباشد.
زمانی که بدن دچار کم آبی است میزان آب موجود در مدفوع کاهش مییابد که منجر به سفت شدن مدفوع و یبوست میشود.
داروهای بیهوشی
یکی از دلایلی که منجر به یبوست مخصوصاً در روزهای اولیه پس از جراحی میشود، تاثیرات داروهای بیهوشی میباشد. داروهای بیهوشی منجر به فلج شدن عضلات روده در حین جراحی میشود، در نتیجه انقباضات ماهیچهای مجرای روده بزرگ کاهش مییابد.
مصرف دارو پس از جراحی اسلیو
داروهای ضد درد که پس از جراحی تحویز میشود اکثراً حاوی مواد مخدری هستند که منجر به کند شدن حرکات روده می شوند، کند شدن حرکت مدفوع منجر به جذب آب بیشتر در روده میشود که این امر منجر به خشکی مدفوع میشود.
مصرف داروهای مکمل حاوی آهن که پس از جراحی توصیه میشود نیز میتواند به عنوان یکی از عوامل یبوست در نظر گرفته شود.
عدم ورزش و ضعیف شدن عضلات شکم
جهت جلوگیری از یبوست پس از جراحی باید به محض اینکه حال شما از نظر جسمی بهبود یافت شروع به راه رفتن و انجام حرکات سبک ورزشی نمائید.
بسیاری از افراد چاق پیش از جراحی معمولاً سبک زندگی ناسالم و کم تحرکی دارند، پس از جراحی نیز در هفتههای اول ممکن است به بهانهی جراحی از هرگونه تحرکی خودداری نمایند که منجر به ضعیف شدن عضلات شکم و یبوست میشود.
عدم تحمل لاکتوز و حساسیتهای غذایی
تغییرات آنزیمی و هورمونی که پس از جراحی روی میدهد میتواند منجر به مشکلاتی در هضم برخی از مواد غذایی شود. عدم تحمل لاکتوز که حساسیت نسبت به پروتئین موجود در مواد لبنی میباشد، یکی از این حساسیتهای غذایی است که منجر به عوارض منفی در روده میشود.
پیشگیری از یبوست پس از جراحی اسلیو معده
همیشه پیشگیری کردن از بروز بیماری ها یک مرحله جلوتر از درمان بیماری است. برای اینکه از یبوست و مضرات آن جلوگیری کنید به مصرف غذا و سبک زندگی خود بسیار توجه کنید. هنگامی که اسلیو انجام میدهید می توانید از مشاور تغذیه کمک بگیرید.
- غذاهای پروبیوتیک جهت اصلاح فلور طبیعی روده پس از جراحی توصیه میشود.
- میزان مصرف نوشیدنیهای کافئین دار را کاهش دهید.
- رژیم غذایی سالم و مقوی را پس از جراحی دنبال نمائید.
درمان یبوست پس از جراحی اسلیو معده
- فعالیتهای بدنی سبک مانند پیاده روی را از همان روزهای ابتدا در برنامهی روزانهی خود بگنجانید.
- به میزان کافی آب مصرف نمائید و بدن خود را هیدراته نگه دارید.
- به میزان کافی فیبر مصرف نمائید.
- در صورت نیاز از داروهای ملین استفاده کنید. (مصرف ملینهای فقط تحت نظارت پزشک باید مصرف شود زیرا مصرف طولانی مدت این قرصها منجر به اختلال در حرکات روده میشود.)
دلایل مختلفی باعث ایجاد یبوست در بدن می شود.کاهش ظرفیت معده، کاهش فیبر مصرفی، کم آبی بدن، · داروهای بیهوشی و غیره.
قبل از اینکه به فکر درمان باشید در ابتدا باید برای پیشگیری اقدام کنید. گرفتن مشاوره تغذیه و رژیم غذایی پس از اسلیو از اهمیت بالایی برخوردار است. نوشیدن آب کافی، استفاده از داروهای ملین، استفاده از فیبر کافی و فعالیت ها و تحرک روزانه بسیار بااهمیت است.
منابع: