افزایش وزن بعد از یائسگی

افزایش وزن با یائسگی

آیا یائسگی باعث افزایش وزن می‌شود؟ اگر از آخرین زمانی که دوران قاعدگی را تجربه کرده‌اید ۱۲ ماه گذشته است می‌توان گفت که دوران یائسگی شما فرا رسیده است. با شروع یائسگی تغییرات بسیاری هم از لحاظ روحی و هم از لحاظ جسمی در بدن خانم‌ها ایجاد می‌شود. گاهی اوقات مقابله با این تغییرات سخت می‌باشد و به چندین ماه زمان نیاز است تا شرایط جدید را بپذیرند.
یکی از این تغییرات افزایش وزن می‌باشد، بسیاری از خانم‌ها گمان می‌کنند که افزایش وزن یکی از تغییراتی است که همراه با یائسگی آغاز می‌شود و یکی از عوارض یائسگی می‌باشد اما در واقع بیشتر اضافه وزنی که پس از یائسگی ایجاد می‌شود به دلیل تغییر سبک زندگی شما می‌باشد و تنها بخش کوچکی از آن به دلیل یائسگی به وجود می‌آید.

یائسگی و تاثیر منفی کاهش وزن

یکی از عوامل هورمونی که باعث می شود بر روی کاهش وزن اثر منفی بگذارد، یائسگی است. در بدن این خانم ها تغییراتی ایجاد می شود که کاهش زن بسیار سخت می شود. و وزن آنها را بالا می برد. بنابراین طبیعی است چه افرادی که عمل کرده اند و چه کسانی که عمل چاقی نکرده اند با کمی چاقی مواجه خواهند شد.

کسانی که بعد از یائسگی جراحی لاغری انجام می دهند باید انتظار داشته باشند که تغییر وزن آنها نسبت به کسانی که یائسه نیستند کمی کمتر خواهد بود.

چه عواملی باعث چاقی بعد از یائسگی می‌شود؟

برخی از عواملی که موجب اضافه وزن پس از یائسگی می‌شود، عبارتند از:

افزایش سن

با افزایش سن میزان توده عضلانی بدن به تدریج کمتر شده و متابولیسم بدن نیز کاهش می‌یابد و این موارد منجر به اضافه وزن می‌شود، در واقع به طور متوسط خانم‌ها بین ۴۵ سالگی تا ۵۵ سالگی هر سال حدود نیم کیلو وزن اضافه می‌نمایند. بنابراین در صورتی که رژیم غذایی خود را پس از ۴۵ سالگی تغییر ندهید و همان سبک زندگی گذشته را در پی بگیرید اضافه وزن شما در میانسالی به تدریج رخ خواهد داد.

توزیع استروژن و چربی

کاهش سطح استروژن که پس از یائسگی پیش می‌آید موجب می‌شود که چربی‌ها به جای تجمع در ران و باسن در ناحیه کمر و شکم تجمع پیدا نمایند، در خانم‌های یائسه میزان چربی‌هایی که دور شکم را فرا گرفته‌اند ۱۵ تا ۲۰ درصد کل وزن آنها را تشکیل می‌دهند در حالی که این میزان در خانم‌هایی که هنوز به یائسگی نرسیده‌اند ۵ تا ۸ درصد است.

علائم مرتبط با یائسگی

یائسگی با علائمی مانند گر گرفتگی، بیخوابی و ضعیف شدن خلق و خو همراه می‌باشد، در این شرایط تغذیه سالم، ورزش و تمدد اعصاب سخت‌تر می‌باشد و مجموع این شرایط می‌تواند منجر به افزایش وزن شود.

فشارهای زندگی

در سال‌هایی که یائسگی آغاز می‌شود معمولاً تنش‌های زندگی مانند مشکلات کاری، مشکلات مالی، مراقبت از فرزندان و یا والدین مسن موجب می‌شود که توجه به سلامتی و تعذیه از اولویت اول خارج شود بنابراین ممکن است به وضعیت تغذیه و ورزش خود اهمیت ندهید و دچار اضافه وزن شوید.

با توجه به مواردی که ذکر کردیم به جز یائسگی و برهم خوردن تعادل هورمونی عوامل دیگری نیز منجر به افزایش وزن پس از یائسگی می‌شود گه باید به تمام آنها توجه نمود. قبل از اینکه به فکر جراحی چاقی باشید ابتدا باید سعی کنید رژیم غذایی مناسب و ورزش را در برنامه و سبک زندگی روزمره خودتان قرار دهید.

علل چاقی با افزایش سن

افزایش وزن و تجمع چربی شکمی منجر به ایجاد بیماری‌های بسیاری می‌شود که برخی از آنها عبارتند از:

  • دیابت نوع ۲
  • سرطان سینه
  • زوال عقل
  • افزایش علائم یائسگی مانند گرگرفتگی
    بنابراین لازم است تا جهت حفظ سلامت خود، قدمهایی در مسیر کاهش وزن داشته باشیم، در ادامه به برخی از این روش‌ها اشاره خواهیم کرد.

روش های جلوگیری از چاقی

با انجام کارهای ساده ای می توانید از چاقی بیش از حد جلوگیری کنید.

رژیم غذایی سالم

همواره و در تمام سنین داشتن یک رژیم غذایی سالم کم کالری می‌تواند از افزایش وزن جلوگیری نماید، سعی کنید میزان کربوهیدرات دریافتی خود را کاهش دهید و در عین حال مصرف میوه و سبریجات و پروتئین را افزایش دهید تا دچار اضافه وزن نشوید و انرژی مناسبی داشته باشید. اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید و یا فشار خون و کلسترول بالا دارید حتماً جهت دریافت رژیم غذایی مناسب خود با یک متخصص تعذیه صحبت نمائید.

انجام فعالیت بدنی به صورت منظم

فعالیت بدنی علاوه بر کاهش بیماری‌های مزمن می‌تواند در کاهش وزن و کاهش علائم یائسگی نیز موثر باشد.
توصیه می‌شود هر هفته ۲.۵ تا ۵ ساعت فعالیت ورزشی بدنی متوسط داشته باشید به عنوان مثال پیاده روی سریع، شنا و یا سایر رشته‌های ورزشی که به آن علاقه دارید را انجام دهید یا اینکه ۱.۵ تا ۲.۵ ساعت فعالیت‌های بدنی شدید مانند دویدن، ایروبیک و دوچرخه سواری را در برنامه‌ی خود قرار دهید.
در صورتی که می‌توانید در یک باشگاه ثبت نام نمائید و در ورزش‌های گروهی به صورت منظم شرکت نمائید.

به اندازه‌ی کافی بخوابید

خواب کافی منجر به تنظیم متابولیسم‌های بدن و جلوگیری از افزایش وزن می‌شود، هرچقدر که کمتر بخوابید در طی روز عصبی‌تر خواهید بود و ممکن است غذای بیشتری بخورید یا اینکه رژیم غذایی ناسالمی را انتخاب نمائید.

کاهش مصرف الکل

مصرف الکل می‌تواند موجب افزایش وزن، اختلال در خواب شبانه و تشدید علائم یائسگی شود.

هورمون درمانی پس از یائسگی

اگر علائم یائسگی تاثیرات منفی زیادی را بر زندگی شما گذاشته و روال عادی فعالیت‌ها روزمره‌ی شما را بر هم زده است توصیه می‌شود که از پزشک خود در مورد هورمون درمانی اطلاعات لازم را کسب نمائید، در صورتی که کاندید مناسبی جهت هورمون درمانی بودید این درمان را شروع نمائید. هورمون درمانی می‌تواند از بیماری‌های قلبی و دیابت نوع ۲ جلوگیری کرده و به کاهش میزان چربی‌های دور شکم کمک نماید.

عوامل تاثیرگذار برای عمل چاقی

هرچند که جراح لاغری در صورت لزوم می تواند با انجام انواع جراحی ها مثل عمل اسلیو معده یا بای پس معده اقدام به کوچک کردن معده کرده و به این طریق بتواند به کاهش وزن شما کمک کند. اما قبل از اقدام برای عمل بهتر است خودتان شیوه درست زندگی را در پیش بگیرید. در صورتی که کاندید مناسبی برای عمل اسلیو باشید می‌توانید این نوع جراحی‌ها را انجام دهید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *